10 tips voor meer energie in je werk

Twijfel je nog of je je door Werkenergiek wilt laten coachen? Of wil je jezelf alvast voorbereiden op je traject? Hieronder staan tien tips om zelf alvast mee aan de slag te gaan.

Tip 1: Neem de verantwoordelijkheid voor je eigen loopbaan

Jij bent zelf de eigenaar van de volgende stap in je loopbaan.

Hoe jouw loopbaan zich ontwikkelt is het resultaat van je eigen keuzes en niet van de situatie of van je collega’s of baas. Natuurlijk zijn er onvoorziene omstandigheden die jouw loopbaan kunnen beïnvloeden, denk hierbij aan overheidsinstanties of reorganisaties en bezuinigingen bij jouw werkgever. Probeer je eigen invloed in het proces te vergroten, door jezelf goed te profileren, te netwerken en feedback te vragen. Neem de tijd om je voor te bereiden op een gesprek met je leidinggevende of voordat de arbeidsmarkt op gaat. Dit doe je door eerst een aantal loopbaantips te doorlopen (alleen of samen met jouw loopbaancoach).

Tip 2: Wees proactief

De wereld om ons heen en de arbeidsmarkt veranderen steeds sneller. Dit geldt ook voor de functies waarin we werken; er komen voortdurend nieuwe taken bij, maar er verdwijnen ook taken. Daarom is het belangrijk dat je regelmatig nadenkt over je loopbaanplannen. Dan kan je namelijk op tijd bijsturen of van richting veranderen. En dat hoeft echt niet altijd te leiden tot een loopbaanswitch. Je kunt je huidige werk ook mooier maken door te sleutelen aan de baan die je hebt en daarin slimme impactvolle keuzes te maken. Bijvoorbeeld aanpassingen in taken, relaties, je beelden over je eigen werk en de betekenis daarvan of de context waarin je werkt. Dus sta eens stil bij jouw werkenergiebalans. Ben je nu tevreden met je werk? ja? Hoe zorg jij ervoor dat dit zo blijft? Nee? Hoe krijg jij je werkplezier weer terug? Of wil jij misschien weleens wat anders? Wees proactief en pak het aan!

Tip 3: Ontwikkel zelfkennis

Kennis over jouw kwaliteiten, maar ook over je mindere kanten kunnen je helpen bij het maken van de juiste keuzes voor je loopbaan. Wat zeggen je collega’s over jou wanneer je vraagt waar je goed in bent? Wat vragen anderen altijd aan jou? Waarover willen ze jouw advies? Wat gaat jou gemakkelijk af, terwijl een ander daarop moet zwoegen? Ga met je collega’s en andere mensen die jou goed kennen in gesprek over jouw kwaliteiten, talenten en aandachtspunten. Onderzoek ook eens wat je van je huidige werk niet wilt missen. Dit is blijkbaar belangrijk voor je.

Tip 4: Houd rekening met je eigen drijfveren

Je loopbaan moet passen bij jouw drijfveren en behoeftes, want dat bepaalt voor een groot deel je werkplezier. Ook is het belangrijk dat de de cultuur van een organisatie past bij wie jij bent. Wil je veel vrijheid om jouw werk in te delen, intellectuele uitdaging, specialistisch werk of vind je het leuk om leiding te geven? Gaat het jou om dingen regelen, denkwerk, werk met maatschappelijke relevantie of zoek je werk waarin jij je persoonlijk kunt ontwikkelen? Dit zegt veel over jouw drijfveren of over de omgeving die daarbij past. En vraag je eens af: wanneer en met wat vergeet jij de tijd?  Bij welke situatie dacht je: ‘Dit is fantastisch!’ Wat maakte dat je er zo blij of gelukkig van werd? Deed je iets waar je heel erg goed in bent en veel plezier aan beleeft? Deed je iets waarvan je dacht dat je dit niet kon? Waren het bijzondere mensen met wie je samen was? Zat het geluksgevoel in de omgeving? Zo ontdek je wat jouw drijfveren en behoeftes zijn.

Tip 5: Stel je open voor je dromen

Neem je fantasieën serieus! Hoe ziet jouw ideale werkweek eruit? Waar ben je mee bezig? Wat doe je het liefst? Maak eens een lijst met de 20 ‘lievelingsactiviteiten’. Hoeveel tijd besteed je daaraan in je huidige werk of leven? Klopt deze verdeling of is het tijd voor een frisse blik? Zonder droom waar je achter kunt staan, blijft het maken van keuzes altijd iets onwillekeurigs. Wie zegt dat je je dromen niet waar kunt maken? Ga ervoor!

Tip 6: Bepaal jouw fijne werkomgeving

Wat zijn jouw ingrediënten voor een fijne werkomgeving? Een eigen werkruimte? Vaste werktijden? Veel zelfstandigheid of wil je veel samenwerken in een team? Gezelligheid? Zakelijkheid? Onder toezicht werken? (Ook) thuis kunnen werken? In een gebouw of in de buitenlucht? Veel reizen of juist niet? Probeer jouw antwoorden op deze vragen te vinden!

Tip 7: Wat is jouw mooiste baan zonder weg te gaan?

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Tip 8: Bevrijd jezelf van remmende gedachten

Iedereen heeft opvattingen over zichzelf en de wereld om hen heen. Sommige opvattingen en ideeën kunnen je remmen in het nemen van loopbaan-beslissingen. Vraag jij je ook wel eens af: Wat zullen anderen hiervan vinden? En wat dan nog, het is jouw loopbaan, dus ook jouw beslissing!

Tip 9: Stel haalbare en duidelijke doelen

De toekomst is een lange termijn project, dat in vele kleine stappen op te delen is. Deze kleinere duidelijke stappen maken het behapbaar. Elke stap brengt je dichter bij je einddoel. Je kunt niet zonder tussenstappen bij de eindstreep komen!

Tip 10: Blijf nieuwsgierig

Als je met bovenstaande tips aan de slag bent geweest, heb je vast en zeker nieuwe inzichten gekregen. Het kan zijn dat je ineens ziet dat het tijd is voor verandering. Op wat voor manier dan ook. Door te blijven reflecteren, kan je zelf de richting van jouw loopbaan bepalen en datgene gaan doen waar je goed in bent en plezier aan beleeft. Het is jouw loopbaan; jij hebt de regie in handen!

Samen met mij aan de slag?